© pexels

Anderstalige vrijwilligers inschakelen? Een buddywerking helpt je!

Je wil als organisatie breed inzetten op diversiteit. Ook vrijwilligers die nog niet zoveel Nederlands spreken zijn welkom. Maar dan wil je wel graag de juiste ondersteuning bieden. En daar heb je helaas niet voldoende tijd voor. Klinkt dit bekend?

Anderstalige vrijwilligers inschakelen? Een buddywerking helpt je!

Je wil als organisatie breed inzetten op diversiteit. Ook vrijwilligers die nog niet zoveel Nederlands spreken zijn welkom. Maar dan wil je wel graag de juiste ondersteuning bieden. En daar heb je helaas niet voldoende tijd voor. Klinkt dit bekend?
© pexels

Hoe kan een buddy jou helpen?

Krisje Telders van Atlas legt uit wat een buddy is: ‘Een buddy is een ingewerkte vrijwilliger in jouw organisatie. Gedurende de eerste weken werkt de buddy als een duo, samen met de anderstalige vrijwilliger. Deze anderstalige vrijwilliger heeft een beginnersniveau Nederlands. Een buddy biedt de ondersteuning die nodig is.’

Niet voldoende tijd? Een mogelijke oplossing is werken met buddy’s.

Volgens Krisje zijn de resultaten van zo’n buddywerking voor jou snel voelbaar, ‘want heel wat taken kan je doorgeven aan de buddy. Zo win je niet alleen tijd, maar je kan er ook op vertrouwen dat de anderstalige vrijwilliger zich welkom voelt in je organisatie.’ De buddy helpt een aantal drempels te verlagen die de anderstalige vrijwilliger mogelijk ervaart. De anderstalige vrijwilliger krijgt alle tijd en aandacht die nodig zijn om zich goed in te werken. Kortom: Je anderstalige vrijwilliger is van bij het begin in goede handen.

Je anderstalige vrijwilliger is in goede handen, daar kan je gerust in zijn.

‘Maar er zijn nog meer voordelen’, vervolgt Krisje: ‘want de buddy introduceert de anderstalige vrijwilliger ook bij de rest van de ploeg. En we merken dat hoe meer de anderstalige vrijwilliger zich deel voelt van de groep, hoe groter de kans is dat die wil blijven.’

Wil je een van je vaste vrijwilligers overtuigen om een buddy te worden? Krisje hoorde buddy’s meermaals getuigen dat zo’n ondersteunende taak extra motiverend werkt: ‘Vrijwilligerswerk wordt als extra zinvol ervaren wanneer een vrijwilliger voelt dat die niet alleen de organisatie helpt, maar ook bijdraagt aan de persoonlijke groei van een persoon.’ Met een buddywerking zorg je dus voor een echte win-win.

Hoe meer de anderstalige vrijwilliger zich deel voelt van de groep, hoe groter de kans is dat die wil blijven.

Wat kan een buddy concreet voor je organisatie doen?

Krisje somt enkele voorbeelden op van taken die een buddy kan opnemen:

  • Vooraf afspreken op een gekende plek zoals Atlas, om kennis te maken met de anderstalige vrijwilliger.
  • Samen uitzoeken welke tram of fietsroute de anderstalige vrijwilliger kan nemen om tot bij jullie te geraken. Of zelfs de eerste keer samen gaan.
  • Een rondleiding geven op de werkplek: waar hangen de jassen? Waar is het toilet? Waar meld je je aan? Waar en wanneer kan je iets drinken?
  • Op een rustig moment samen de vrijwilligerstaak verkennen en inoefenen. Wat moet je doen? Hoe werken de apparaten? Wat zeg je tegen de bezoekers?
  • Duidelijk afspreken op welke dagen en uren de vrijwilliger verwacht wordt. Als het nodig is, stuur je een dag vooraf een herinneringsberichtje.
  • De vrijwilliger motiveren om te blijven komen door de vrijwilliger te ondersteunen als deze hulp nodig heeft of als de taak net wat uitdagender mag zijn.
  • De eerste weken samen op de werkvloer staan, totdat de anderstalige vrijwilliger er klaar voor is om de taak alleen uit te voeren.
  • Een vertrouwd aanspreekpunt zijn voor alle vragen van de vrijwilliger.
  • De anderstalige vrijwilliger introduceren bij de collega’s. Uitwisseling en contact stimuleren, bij het gesprek betrekken,….

‘Welke taken de buddy opneemt en wat jij als vrijwilligersverantwoordelijke liever in eigen handen houdt, dat bepaal je natuurlijk zelf’, voegt Krisje hieraan toe. Ze zegt dat er geen vaste regels voor zijn: ‘Een buddywerking kan je volledig op maat van jouw werking organiseren of aanpassen aan de noden van je vrijwilligers.’

Overtuigd om een buddywerking op te starten?

Lees hoe je een buddywerking opstart en welke basisvoorwaarden daaraan gekoppeld zijn. 

Heb je nog vragen over zo’n buddywerking?

Atlas helpt je met advies, vormingen en trajecten op maat.

Heb je interesse om vrijwilligersbuddy te worden?

Lees wat een buddy voor anderstalige vrijwilligers doet en stel je kandidaat.

Wil je meer tips en inspirerende voorbeelden?

Schrijf je in voor een van de nieuwsbrieven van atlas . Je ontvangt dan gelijkaardige artikels én info over nieuwe vormingen.

Bekijk ook