© atlas

Wat is mijn rol als Taalbuddy?

Buddy zijn in een buddyproject: het kan een vlag zijn die vele ladingen dekt. In alle buddyprojecten gaat het om één-op-één-verbindingen en het idee dat je samen sterker staat om drempels te overwinnen. In dit artikel focussen we op taalbuddy’s, die samenkomen om Nederlands te oefenen.

Wat is mijn rol als Taalbuddy?

Buddy zijn in een buddyproject: het kan een vlag zijn die vele ladingen dekt. In alle buddyprojecten gaat het om één-op-één-verbindingen en het idee dat je samen sterker staat om drempels te overwinnen. In dit artikel focussen we op taalbuddy’s, die samenkomen om Nederlands te oefenen.
© atlas

Wat doet een taalbuddy? 

Als taalbuddy spreek je af met je buddy die Nederlands leert. Het gaat om informele ontmoetingen waarbij de anderstalige Nederlands kan oefenen. Van gezellig praten bij een koffietje of een wandeling maken in het park tot samen inkopen doen op de markt.  

Wat is mijn rol als taalbuddy?   

Onderschat je rol niet 

Niet iedereen die Nederlands leert, krijgt evenveel kansen om buiten de klasmuren Nederlands te oefenen. Hoe meer contacten in het Nederlands verlopen, hoe meer een anderstalige bijleert. Sommige anderstaligen voelen zich nog niet klaar om hun Nederlands ook echt te gebruiken. Als taalbuddy kan jij hun spreekdurf een echte boost geven. Slechts op één voorwaarde: een goede (vertrouwens)band.  

Hoe zorg je voor een veilige omgeving waarin je buddy veel Nederlands kan en durft te oefenen? 

  • Zorg bij elke ontmoeting voor een warm onthaal. Laat je buddy rustig aankomen. 

  • Kijk je buddy aan.  

  • Spreek expliciet af dat fouten maken mag. Een fout is een kans om bij te leren. Geef feedback door correct te herhalen. Op de vraag ‘Heb jij getrouw?’ antwoord je dus bijvoorbeeld ‘Ja, ik ben getrouwd.’. 

  • Onthoud wat je buddy de vorige keer vertelde en pik daar opnieuw op in. Als je bijvoorbeeld weet dat je buddy examen Nederlands had, vraag dan hoe dat ging.  

  • De voertaal is Nederlands. Gebruikt je buddy een andere taal omdat dat veiliger voelt? Ga daar ontspannen mee om en zie het als een leerkans. Misschien kan jij je buddy een nieuw woord aanreiken.   

Overschat je rol ook niet 

Als buddy ben je geen leerkracht Nederlands. Het is niet jouw taak om grammaticaregels uit te leggen of huiswerk te geven. Merk je dat je buddy nood heeft aan lessen Nederlands? Bekijk (samen) het aanbod NT2 (= Nederlands voor anderstaligen) in Antwerpen.   

Wat doe ik samen met mijn buddy?  

Welke activiteit jullie doen om met elkaar te praten, beslissen jullie samen. Je hoeft zeker niet star aan een tafel te zitten. Integendeel, kies activiteiten die jullie beiden leuk vinden. Misschien zijn jullie allebei cultuurliefhebbers die graag een theatervoorstelling meepikken? Of zijn jullie echte actievelingen en gaan jullie samen sporten? Zeker voor beginners of onzekere sprekers werken activiteiten drempelverlagend. Stiltes vallen minder op, je kan focussen op iets wat je graag doet én je kan woorden uit de activiteit halen. Je hoeft ook niet altijd een georganiseerde activiteit te doen. Dagelijkse dingen zoals boodschappen doen of naar de bib gaan, zijn ook geschikt.  

Waarover praten we?   

Ben je bang dat een eerste ontmoeting wat onwennig kan aanvoelen? Ben je een type dat zich graag goed voorbereidt? Je vindt heel wat extra inspiratie bij DocAtlas, Babbelmethodieken en Wablieft. Maar durf ook afwijken van je voorbereiding, want het gesprek kan altijd een andere richting uitgaan dan wat je verwacht.  

Qua gespreksstof zal de plek waar je elkaar ontmoet of de activiteit die jullie doen, al veel aanreiken. Merk je dat je buddy interesse heeft voor bepaalde onderwerpen? Pik daar dan op in. Wil je elkaar echt beter leren kennen, spreek dan over onderwerpen die relevant zijn voor je buddy. Populaire thema's zijn familie, feesten, eten, werken, hobby's. Laat de onderwerpen van je buddy zelf komen.  

En als het gesprek eens stilvalt, hoef je niet ongerust te zijn. In principe kan je over alles praten. Wees wel voorzichtig met gevoelige onderwerpen zoals een vluchtverhaal, tenzij je buddy er zelf iets over wil delen.   

Hoe pas ik mijn manier van spreken aan volgens het niveau Nederlands? 

Is je buddy nog maar net Nederlands aan het leren? Veel spreekkansen bieden kan soms wel een uitdaging zijn. Met deze tips voer je een goed gesprek waarbij jouw buddy zelf zo veel mogelijk kan praten: 

  • Stel concrete vragen (geen ja/nee-vragen) over de leefwereld dicht bij je buddy bijvoorbeeld “Wat zijn jouw hobby's?” Merk je dat je buddy daar niet op kan antwoorden? Verander jouw vraag dan in een meerkeuzevraag: “Hou je van sporten, koken of muziek maken?” Op deze manier geef je een aantal woorden cadeau. Bedenk opvolgvragen voor onderwerpen waarover je aan het spreken bent. Zo spring je niet van de hak op de tak. 

  • Heb aandacht voor nieuwe woorden en leg ze uit. Als iemand een woord niet begrijpt, ondersteun dan zoveel mogelijk visueel. Gebruik authentiek materiaal wanneer je kan. Spreek je bijvoorbeeld over lievelingsdieren? Ga niet tekenen,  maar toon een foto van je hamster.  

  • Reik niet te veel nieuwe woorden per keer aan: maximaal 5 woorden per keer, afhankelijk van het niveau van je buddy. Benoem een handeling of woord als je buddy die nodig heeft. Jouw buddy zegt: ‘Ik heb bloemen zo gedaan.’ Jij antwoordt: ‘Je hebt de bloemen geplant.’ Herhaal nieuwe woorden regelmatig.  

  • Wees niet bang voor stiltes. Geef voldoende tijd om te antwoorden want je buddy heeft die tijd nodig om woorden te zoeken. Voor beginners duurt het gemiddeld 6 seconden voor ze een antwoord op een vraag kunnen formuleren.  

Het type onderwerpen kan variëren afhankelijk van het niveau Nederlands van je buddy. Kent je buddy al wat meer Nederlands? Dan kunnen jullie ook over complexere onderwerpen spreken, zoals de actualiteit of een film die je beiden hebt gezien.   

Wil je als taalbuddy zelf graag meer tips of /ondersteuning krijgen?  

Neem deel aan een vorming klare taal spreken, conversatie stimuleren voor buddy's of  referentiekaders en divers-sensitieve communicatie bij atlas.  

Benieuwd naar meer tips en inspiratie?

Schrijf je in voor de maandelijkse NT2 nieuwsbrief van atlas. 

 

Bekijk ook