© atlas

Krisje: 'Het sociale contact en de praktische vragen zijn even belangrijk voor mijn taalbuddy als de taal oefenen.'

In coronatijden konden anderstalige volwassenen Nederlands oefenen met een digitale taalbuddy. Sigrid De Corte en Krisje Telders van Atlas koppelden anderstaligen aan moedertaalsprekers en begeleidden hen. Laat je inspireren: ook in crisistijden kan je samen blijven oefenen.

Krisje: 'Het sociale contact en de praktische vragen zijn even belangrijk voor mijn taalbuddy als de taal oefenen.'

In coronatijden konden anderstalige volwassenen Nederlands oefenen met een digitale taalbuddy. Sigrid De Corte en Krisje Telders van Atlas koppelden anderstaligen aan moedertaalsprekers en begeleidden hen. Laat je inspireren: ook in crisistijden kan je samen blijven oefenen.
© atlas

Wat houdt dit project in?

Sigrid: Een anderstalige en Nederlandstalige spreken minimum 2 keer per week af om samen Nederlands te oefenen. Ze kiezen zelf een manier waar ze zich het best bij voelen: per mail, telefonisch, via Skype of WhatsApp, … De lengte van het contact verschilt voor alle duo’s. We kennen een gepensioneerde man die dagelijks een uur belt met een jonge kerel die alleen woont. Een alleenstaande mama met 4 kindjes kan zich 2 keer per week korter vrijmaken.

Waarover praten de buddy’s zoal?

Sigrid: De populaire thema’s zijn familie, feest, eten en werken. Een hot topic was corona, omdat er heel wat deelnemers de situatie erg beangstigend vonden en de regels niet altijd begrepen. Sommige deelnemers durfden helemaal niet meer buiten komen omdat ze bang waren om ziek te worden of om een boete te krijgen.

Krisje: Mijn buddy had veel vragen over corona. Hij kon bijna niet lezen en ik was zijn enige connectie met de buitenwereld. Hij heeft nog een broer in Duitsland, maar daar golden andere regels. Hij was bang om besmet te worden en vroeg elke keer hoeveel doden er waren in België. Telkens wanneer er nieuwe coronamaatregelen waren dan overliepen we die samen.

Waar vind je actuele info in klare taal?

Krisje: Op de website van Wablieft  vind je actuele informatie, bijvoorbeeld over maatregelen bij het coronavirus, gratis in eenvoudige taal. Je kan kiezen of je Wablieft Start gebruikt voor de laagste niveaus, of de gewone Wablieft. Soms lees ik het voor en dan bespreken we het samen.

Waar vind je inspiratie voor gespreksonderwerpen?

Sigrid: We mailen de deelnemers elke week inspiratie, bv. foto’s over het huishouden doen: Wat vind je leuk en niet leuk? Wat doe jij en wat doet je partner?
Ook in DocAtlas, Wablieft en de Babbelmethodieken  vind je inspiratie. Maar bij de meeste duo’s verloopt het gesprek spontaan.

Net omdat ik het enige aanspreekpunt ben voor mijn buddy, is het uur zo voorbij met al zijn bezorgdheden en vragen.

Krisje: Net omdat ik het enige aanspreekpunt ben voor mijn buddy, is het uur zo voorbij met al zijn bezorgdheden en vragen. Ik heb een voorbereiding achter de hand voor als het gesprek stilvalt, maar die heb ik nog niet nodig gehad. De buddy wil vanuit zichzelf heel veel vertellen en vragen. Als ik dan toch eens een voorbereiding probeer in een gesprek, dan voelt het zelfs eerder geforceerd.

Heb je specifieke tips om het gesprek gaande te houden voor mensen die heel weinig Nederlands kennen?

Sigrid: Sommige buddy’s sturen foto’s door, bv. van hun familie. Of ze geven elkaar een rondleiding in hun huis. Dat leidt vanzelf tot interessante gesprekken.

Krisje: Ik beantwoord de vragen van mijn buddy altijd kort. En stel daarna zelf een vraag over hetzelfde onderwerp aan hem.

Bijvoorbeeld:


‘Hoeveel doden zijn er vandaag?’
‘Vandaag zijn er 83 doden. Ben je ongerust?’
‘Ja, als ik buitenkom dan draag ik een mondmasker. Maar ik kom niet veel buiten.’

 

Krisje: Ik probeer ook vragen te stellen die open zijn (geen ja/nee vragen).

Bijvoorbeeld:

Ik vraag hem: ‘Wat doe je om voorzichtig te zijn?’
Hij antwoordt: ‘Ik doe mijn brieven met mijn handschoenen open en laat ze 3 dagen opzij liggen voordat ik ze wegleg.’
 

Krisje: Ik herhaal veel, vraag voorbeelden en verduidelijking. En dat is genoeg om heel het gesprek op gang te houden. Het doet hem duidelijk deugd om te kunnen praten.

Bijvoorbeeld:

Wat bedoel je? Hoe doe je dat? Waar zie je dat? 

Als je buddy taalfouten maakt, verbeter je die dan?

Krisje: Mijn buddy maakt heel veel fouten en is moeilijk om te begrijpen. Ik vind het al knap dat hij praat en dat we elkaar proberen te verstaan. En dat hij soms ook zegt dat hij het niet verstaat. Voor lage niveaus is het te moeilijk om op fouten te reageren, dat blokkeert het gesprek en neemt het zelfvertrouwen weg. Het is net belangrijk om heel veel complimenten te geven over wat er wel lukt.  Zo versterk je hun spreekdurf en zijn ze trots op het feit dat ze een uur met iemand in het Nederlands kunnen communiceren.

Krisje: Mijn buddy vond het woord leeftijd erg interessant. Hij kende dat woord nog niet. Ik legde hem uit dat het de tijd is dat je al leeft. Hij heeft dat woord toen een aantal keren herhaald. Vlak na het gesprek heb ik hem ‘leeftijd’ in een berichtje gestuurd. Ook al leest hij zeer moeizaam, eenvoudige berichten lukken wel voor hem, bv.:  ‘Ik telefoneer jou om 13:00u’.

Het is niet onze taak om op alles feedback te geven, alleen als ze zelf expliciet vragen om te verbeteren.

Voor hogere niveaus kan je voorzichtig vragen of je buddy behoefte heeft om feedback te krijgen. Ik zou dat heel voorzichtig polsen. Het is niet onze taak om op alles feedback te geven, alleen als ze zelf expliciet vragen om te verbeteren. Persoonlijk kies ik er dan 1 of 2 fouten uit en verbeter die. Als de buddy dat graag wil, kan je na het gesprek nog een berichtje sturen: ‘Je zei x, het correcte is x’.

Wat is de grootste meerwaarde van de digitale buddy’s?

Krisje: Anderstalige nieuwkomers hebben vaak geen uitgebreid sociaal netwerk. Tijdens de piek van de coronacrisis merkten we dat we als buddy het enige contact bent met de buitenwereld. Door regelmatig te oefenen onderhoud je wat ze al geleerd hebben in het Nederlands. Daarnaast hebben de meeste mensen behoefte aan sociaal contact. Het sociale aspect en de praktische vragen zijn zeker even belangrijk als de taal oefenen.

Sigrid: En ook de Nederlandstalige buddy’s hebben plezier aan de interessante ontmoetingen. Voor sommigen is het een openbaring om sociale media te leren kennen. Eén van onze gepensioneerde vrijwilligers, die vroeger niet goed kon werken met zijn smartphone, gebruikt nu vlot WhatsApp.

Lees meer in dit krantenartikel.

Bekijk ook